Openbare verlichting

Het juiste licht op de juiste plaats

Een goede verlichting van straten en pleinen verhoogt het comfort en de veiligheid van inwoners en bezoekers. Fluvius ondersteunt alle steden en gemeenten in Vlaanderen actief om hun verlichtingsparken doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken.

Samen met de lokale besturen, en ondersteund door sleutelpartners zoals VVSG en Agoria, wil Fluvius alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds. Via die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44 000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie en een opstap naar ‘slimme steden’. 

Lokale besturen kunnen natuurlijk zelf flexibel kiezen wat ze willen verlichten, welk investeringsplan ze hiervoor opmaken en hoe ze dat het best financieren. 

Interactieve openbare verlichting

Met interactieve verlichting stuur je elke lamp vanop afstand individueel aan. Dit biedt volgende voordelen:

 • Juiste licht op de juiste plaats: de lampen zijn op afstand én individueel instelbaar waardoor je de openbare verlichting fijnmaziger kan afstellen.
 • Optimale energie-efficiëntie: omdat we het licht kunnen aanpassen aan de noodzaak, realiseren we extra energiebesparingen.
 • Daling onderhoudskosten: dankzij de monitoring op afstand en het pro-actief vervangen van oude lampen, kunnen we het onderhoud veel efficiënter inplannen.
 • Snel inspelen op veiligheidsissues: extra verlichting bij noodsituaties of evenementen is mogelijk.
 • Bestrijden lichthinder: het licht kan je flexibel aanpassen aan de omgeving.

Waarom kiest Fluvius voor interactieve verlichting?

Ontdek de Fluvius visie in deze video.

Wat zijn de mogelijkheden?

Fluvius past een stapsgewijze introductie van interactieve verlichting toe, hierdoor komen na verloop van tijd nieuwe functionaliteiten van interactieve verlichting beschikbaar.

 • dimmen/doven overal mogelijk
 • brandprogramma’s op maat
 • meer dim-niveaus
 • automatisch melden van defecten
 • licht bij noodsituaties en events
 • meting effectieve verbruik lichtpark

Bekijk de demo werking van interactieve verlichting.

Catalogus ledverlichtingstoestellen

Fluvius biedt steden en gemeenten keuze uit een reeks standaard ledverlichtingstoestellen van verschillende fabrikanten, toepassingsgebieden en prijsklasse. Ze beschikken allemaal over een 005-keuring van Synergrid en voldoen aan onze technische vereisten.

Het ontsteken, doven of dimmen van de openbare verlichting gebeurt via brandprogramma’s.
Vandaag zijn er 44 verschillende brandprogramma’s voor heel Vlaanderen operationeel. De structuur van het plaatselijk elektriciteitsnet bepaalt of een bepaald brandprogramma mogelijk is.

De nieuwe interactieve verlichtingstoestellen sturen we op een andere manier aan. Hierdoor kan je, als lokaal bestuur, voor deze toestellen wel uit al de brandprogramma’s kiezen.

Bekijk het overzicht van de brandprogramma’s van Fluvius.

Meer info? Neem contact op met je lokale relatiebeheerder die je met plezier verder helpt!

Kapotte straatverlichting?

Een defecte straatlamp kan je gratis melden. Onze ploegen zorgen bij een eerstvolgende passage in de buurt voor de herstelling.

Als gemeentebestuur kun je hier rapporten opvragen over de stand van zaken van alle geregistreerde defecten aan de openbare verlichting op je grondgebied. Je krijgt toegang via een paswoord.