Het juiste licht op de juiste plaats
Een goede verlichting van straten en pleinen verhoogt het comfort en de veiligheid van inwoners en bezoekers. Fluvius ondersteunt alle steden en gemeenten in Vlaanderen actief om hun verlichtingsparken doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken.
Samen met de lokale besturen, en ondersteund door sleutelpartners zoals VVSG en Agoria, wil Fluvius alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2028 ombouwen naar leds. Via die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44 000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie en een opstap naar ‘slimme steden’.
Lokale besturen kunnen natuurlijk zelf flexibel kiezen wat ze willen verlichten, welk investeringsplan ze hiervoor opmaken en hoe ze dat het best financieren.
Interactieve openbare verlichting
Met interactieve verlichting stuur je elke lamp vanop afstand individueel aan. Dit biedt volgende voordelen:
- Juiste licht op de juiste plaats: de lampen zijn op afstand én individueel instelbaar waardoor je de openbare verlichting fijnmaziger kan afstellen.
- Optimale energie-efficiëntie: omdat we het licht kunnen aanpassen aan de noodzaak, realiseren we extra energiebesparingen.
- Daling onderhoudskosten: dankzij de monitoring op afstand en het pro-actief vervangen van oude lampen, kunnen we het onderhoud veel efficiënter inplannen.
- Snel inspelen op veiligheidsissues: extra verlichting bij noodsituaties of evenementen is mogelijk.
- Bestrijden lichthinder: het licht kan je flexibel aanpassen aan de omgeving.
Waarom kiest Fluvius voor interactieve verlichting?
Ontdek de Fluvius visie in deze video.
Wat zijn de mogelijkheden?
Fluvius past een stapsgewijze introductie van interactieve verlichting toe, hierdoor komen na verloop van tijd nieuwe functionaliteiten van interactieve verlichting beschikbaar.
- dimmen/doven overal mogelijk
- brandprogramma’s op maat
- meer dim-niveaus
- automatisch melden van defecten
- licht bij noodsituaties en events
- meting effectieve verbruik lichtpark
Bekijk de demo werking van interactieve verlichting.
Brandprogramma’s op maat
Fluvius werkte een aantal brandprogramma’s uit voor de nieuwe generatie interactieve ledverlichting. Daarmee bespaar je als lokaal bestuur extra op je energiefactuur.
Context
Tegen 2028 willen de lokale besturen en Fluvius volledig overstappen naar openbare ledverlichting, een van de doelstellingen in het Vlaamse regeerakkoord. Sinds 2020 gebeurt dat met interactieve verlichtingstoestellen, die duurzamer zijn en bovendien tal van mogelijkheden bieden om de verlichting flexibeler regelen. Deze nieuwe generatie toestellen is uitgerust met een communicatiemodule waarmee je de lampen van op afstand instelt en aanstuurt.
Brandprogramma’s
Samen met Fluvius bepaal je als lokaal bestuur waar en wanneer je welk lichtniveau toepast in je stad of gemeente: je brandprogramma. De bestaande brandprogramma’s, die beschikbaar zijn sinds 2020, bieden de dimmogelijkheid tot 50% minder licht.
Nieuwe brandprogramma’s
Fluvius werkte op basis van verkeersanalyses en de verkeersveiligheidsnormen een nieuwe set van 20 brandprogramma’s uit voor interactieve verlichtingstoestellen. Daarmee dim je meer en dieper, op verschillende dimniveaus. Zo varieert de lichtintensiteit in de loop van de nacht.
Voordelen
- Met de nieuwe brandprogramma’s stuur je je interactieve straatverlichting veel flexibeler aan.
- De energiebesparing is significant: dimmen tot 50% gedurende een deel van de nacht betekent al snel een energiebesparing van 20%. Door dieper te dimmen met de nieuwe brandprogramma’s bespaar je als bestuur nog tot 10% extra, op locaties waar dat nu nog niet het geval is.
- ’s Nachts de openbare verlichting gericht en verantwoord dimmen, zorgt voor minder lichthinder.
Voorwaarden
- Voor de nieuwe brandprogramma’s heb je interactieve verlichtingstoestellen nodig waarvan het verbruik met een digitale meter gemeten wordt. Is er nog geen digitale meter? Dan kan je nog steeds tot 50% dimmen door de brandprogramma’s van de klassieke lampen op de interactieve verlichtingstoestellen te installeren.
- Hou bij implementatie ook rekening met de verkeersnorm: verkeersdrukte en -samenstelling, en eisen qua verlichting.
Meer weten?
Bekijk de heldere toelichting over de nieuwe brandprogramma’s tijdens ons OV-event voor lokale besturen op 15 februari 2022.
Interesse?
Contacteer je lokale relatiebeheerder of projectbeheerder voor meer info en een concrete planning.
Catalogus ledverlichtingstoestellen
Fluvius biedt steden en gemeenten keuze uit een reeks standaard ledverlichtingstoestellen van verschillende fabrikanten, toepassingsgebieden en prijsklasse. Ze beschikken allemaal over een 005-keuring van Synergrid en voldoen aan onze technische vereisten.
Het ontsteken, doven of dimmen van de openbare verlichting gebeurt via brandprogramma’s.
Vandaag zijn er 44 verschillende brandprogramma’s voor heel Vlaanderen operationeel. De structuur van het plaatselijk elektriciteitsnet bepaalt of een bepaald brandprogramma mogelijk is.
De nieuwe interactieve verlichtingstoestellen sturen we op een andere manier aan. Hierdoor kan je, als lokaal bestuur, voor deze toestellen wel uit al de brandprogramma’s kiezen.
Meer info? Neem contact op met je lokale relatiebeheerder die je met plezier verder helpt!
Kapotte straatverlichting?
Een defecte straatlamp kan je gratis melden. Onze ploegen zorgen bij een eerstvolgende passage in de buurt voor de herstelling.
Als gemeentebestuur kun je hier rapporten opvragen over de stand van zaken van alle geregistreerde defecten aan de openbare verlichting op je grondgebied. Je krijgt toegang via een paswoord.