Thema: Riolering
5 minuten leestijd

Fluvius heeft voor de 82 steden of gemeenten waar we als rioleringsbeheerder actief zijn, hemelwater- en droogteplannen ontwikkeld. In samenwerking met Antea, Sweco, Hydroscan en Arcadis is een toekomstgerichte visie uitgewerkt die steden en gemeenten helpt bij duurzaam waterbeheer. Deze plannen, bestaande uit rapporten, bijlagen en GIS-data, zijn inmiddels goedgekeurd door de gemeenteraden en vormen een belangrijke stap in de aanpak van wateroverlast en droogte.
Waarom zijn deze plannen essentieel?

De hemelwater- en droogteplannen zijn niet alleen een voorwaarde voor rioleringssubsidies, maar ze bieden ook tal van voordelen voor steden en gemeenten:
- Betere bescherming tegen klimaatverandering: Helpt bij het verminderen van zowel wateroverlast als droogte.
- Efficiënter waterbeheer: Optimaliseert het gebruik en de infiltratie van regenwater.
- Ondersteuning voor lokale besturen: Fluvius begeleidt steden en gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van deze plannen.
- Duurzame toekomstvisie: Maakt steden en gemeenten weerbaarder tegen weersextremen.
Dankzij deze plannen bouwen we samen aan een waterrobuuste en klimaatbestendige omgeving.
Wat zijn de volgende stappen?
Samen met onze partners kijken we vooruit naar de verplichte update van de plannen in 2030. Deze update zal zich richten op de impact en maatschappelijke meerwaarde van de genomen maatregelen. In de tussenliggende periode blijven we steden en gemeenten ondersteunen om een succesvolle uitvoering van de plannen te waarborgen. Fluvius initiëert innovatieve projecten om steden en gemeenten verder te ontzorgen en hun waterbeheer naar een hoger niveau te tillen.
Wat kan jij doen?
Samen kunnen we werken aan een duurzame en waterveilige toekomst voor onze steden en gemeenten. Laat je inspireren op onze blogpagina en neem contact op met je lokale relatiebeheerder.
Projecten in de kijker
Een uitstekend voorbeeld van effectieve samenwerking is het project "RWA Afkoppeling Grote Heide" in de gemeente Pelt. Dit project zorgt voor het ontharden van 5,75 hectare bermen en de aanleg van 2500 m³ buffercapaciteit. Het resultaat? Een aanzienlijke vermindering van het overstortvolume en de frequentie van wateroverlast, met meer dan 50% minder afvoer van ongecontroleerd regenwater. Dit project benadrukt hoe gezamenlijke inspanningen kunnen bijdragen aan duurzame waterbeheeroplossingen en een positieve impact op lokale waterlopen.
Ook in Borgloon en Torhout werkte Fluvius samen met lokale besturen specifieke hemelwater- en droogteplannen uit. Klik verder voor meer info per project.
Torhout
Een bufferbekken dat ook een belangrijke maatschappelijke functie vervult.
Wat kan je als particulier doen?
Ook de inwoners van een stad of gemeente kunnen hun steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door te besparen op kraantjeswater of te kiezen voor een gescheiden rioolstelsel. Op die manier helpen ook zij mee het verbruik van drinkwater te beperken. Hierover kan je op onze blog meer lezen.

Bovendien werken Fluvius en waterbedrijven Farys, De Watergroep en Pidpa samen aan de uitrol van de digitale watermeter in Vlaanderen. Digitale meters (water, elektriciteit en gas) worden tot en met juni 2025 zo veel mogelijk op hetzelfde moment geïnstalleerd. Dat zorgt voor minder hinder bij de betrokken klanten. De bestaande communicatietechnologie van de digitale elektriciteitsmeter wordt bovendien hergebruikt voor de digitale watermeter. Zo is een vlotte gegevensuitwisseling mogelijk en hoeven klanten met een slimme digitale watermeter nooit meer hun meterstand doorgeven. Ze kunnen hun waterverbruik beter opvolgen en krijgen hun factuur automatisch op basis van het werkelijke waterverbruik.