Wat betekent de energietransitie voor lokale besturen?

Het streven naar een klimaatneutrale samenleving tegen 2050 is een ambitieus doel dat een gecoördineerde inspanning vereist van zowel Europese als lokale actoren. Lokale besturen spelen een cruciale rol in het realiseren van deze transitie, aangezien zij verplichtingen hebben via initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant en het Klimaat- en Energiepact.

Een proactieve aanpak

Om dit beleid daadwerkelijk te kunnen realiseren, zijn investeringen in infrastructuur onontbeerlijk. Dit omvat de modernisering en aanpassing van het energienetwerk om de toenemende elektrificatie en de integratie van hernieuwbare energie mogelijk te maken. Het plannen en uitvoeren van infrastructuurprojecten, evenals het faciliteren van de verwerving van gronden en locaties voor distributiecabines vloeit daaruit voort. Fluvius heeft hiervoor een investeringsplan uitgewerkt.

Infographic stappenplan energietransitie in Vlaanderen

Plan lokaal de netwerken voor morgen mee

Een nauwe samenwerking tussen Fluvius en lokale besturen is van cruciaal belang om de energietransitie succesvol te realiseren. Door een voortdurende dialoog kunnen beleidsbeslissingen en investeringen in energie-infrastructuur op elkaar worden afgestemd. Dat is essentieel is voor een effectieve uitvoering van het lokale energiebeleid. Fluvius wil graag in samenspraak met jouw stad of gemeente de langetermijninvesteringsplannen opmaken en verfijnen zodat de netwerken klaar zijn voor morgen.

Dit willen we doen door:
Dialoog met de lokale besturen 

  • Het samenwerken met en het ondersteunen van lokale besturen in het realiseren van hun klimaatdoelstellingen
  • Dialoog omtrent de impact op het openbaar domein: synergie en minder hinder
  • Aanreiken van planningsinformatie rond de investeringen voor de toekomstige energie-infrastructuur

Gemeentelijke plannen met input vanuit de lokale besturen

  • Lokale besturen krijgen de kans om voor hun grondgebied meer het investeringsplan aan te vullen met lokale beleidsaccenten
  • Impact op werklast en haalbaarheid in kaart brengen
  • Een beeld krijgen van de impact op het openbaar domein
Investeringsplan  2024-2033

Klaar voor de netwerken voor morgen

Hoe maakt Fluvius de Vlaamse energiedistributienetten klaar voor de komende 10 jaar? En welke financiële inspanningen vraagt dat?

Warmtevisie en -beleid

Warmtevisie en -beleid

De warmtezoneringskaart biedt richting over welke duurzame warmteconcepten op verschillende locaties meer of minder haalbaar zijn

Foto van spaarbekken

Hemelwater- en droogteplannen

Fluvius heeft voor steden en gemeenten waarvoor we de rioolbeheerder zijn, een hemelwater- en droogteplan opgesteld: een toekomstgerichte visie en beleid betreffende waterlast en droogte.

Fluvius medewerkers tonen de capaciteitswijzer op laptop.

Beleid verfijnen

Onze online ‘capaciteitswijzer’ geeft een indicatie onder welke voorwaarden afname of injectie mogelijk is op het elektrische middenspanningsnetwerk in heel Vlaanderen. De toepassing wordt aangeboden als open data.

Meer weten? Neem contact op met jouw lokale relatiebeheerder.