De energietransitie versnelt. Om die duurzaam en efficiënt te realiseren, is een hechte samenwerking tussen Fluvius en lokale besturen onmisbaar. Door in dialoog te gaan, stemmen we investeringen in energie-infrastructuur zo goed mogelijk af op het lokale beleid. Zo bouwen we samen aan robuuste, toekomstgerichte netwerken – op maat van jouw stad of gemeente.
Samenwerking in actie: hoe we dat aanpakken
Open dialoog met lokale besturen
Door in dialoog te gaan met het lokaal bestuur krijgen we als Fluvius waardevolle inzichten in het lokale beleid. Die input verwerken we in onze netstudies, investeringsplannen en uitvoering. Dat stelt ons in staat om het elektriciteitsnet slim en afgestemd te ontwikkelen. Op die manier maken we samen een zo accuraat mogelijke inschatting van de toekomstige noden en investeren we op het juiste moment, op de juiste plaats.
Fluvius helpt je om energie- en klimaatambities waar te maken, met infrastructuur die meegroeit met jouw plannen.
Ruimte voor lokale input
Lokale besturen krijgen de kans hun eigen accenten door te geven bij het opstellen van het investeringsplan. Denk aan specifieke noden, ruimtelijke aandachtspunten of prioritaire wijken.
Concreet gaat het om regelgeving rond privaat laden op openbaar domein, vergunningen voor zonnepanelen, de aanleg van warmtenetten en inbreidingsplannen.
Slimme afstemming met andere werken
We zoeken naar synergiën met andere infrastructuurwerken om hinder te beperken en efficiëntie te vergroten. Minder graven, meer resultaat. We houden in onze uitvoering ook maximaal rekening met geplande werken van andere nutsbedrijven. Zo beperken we de overlast voor bewoners en verhogen we de efficiëntie.
Transparantie in planning en projecten
In onze uitvoering geven we naast synergieopportuniteiten voorrang aan de meest prioritaire netten. Dit zijn netten die het snelst verzadigd dreigen te raken.
We delen tijdig en duidelijk onze planningsinformatie, zodat lokale besturen beter kunnen afstemmen met andere projecten en beleidsprioriteiten.
Inzicht in impact en uitvoerbaarheid
Samen brengen we de impact van de Fluvius-werken op het openbaar domein en de werklast in kaart. Zo maken we de plannen realistisch én haalbaar.
Plan lokaal mee is méér dan overleg. Het is een gedeeld engagement voor een slim, duurzaam en toekomstbestendig net – gedragen door Fluvius én jouw bestuur.

Klaar voor de netwerken voor morgen
Hoe maakt Fluvius de Vlaamse energiedistributienetten klaar voor de komende 10 jaar? En welke financiële inspanningen vraag dat?

Warmtevisie en -beleid
De warmtezoneringskaar biedt richting over welke duurzame warmteconcepten op verschillende locaties meer of minder haalbaar zijn.

Hemelwater- en droogteplannen
Fluvius heeft voor steden en gemeenten waarvoor we de rioolbeheerder zijn, een hemelwater- en droogteplan opgesteld : een toekomstgerichte visie en beleid betreffende waterlast en droogte.

Beleid verfijnen
Onze online 'capaciteitswijzer' geeft een indicatie onder welke voorwaarden afname of injectie mogelijk is op het elektrische middenspanningsnetwerk in heel Vlaanderen. De toepassing wordt aangeboden als open data.
Meer weten? Neem contact op met je lokale relatiebeheerder!