Wat is een warmtenet?

Een warmtenet, ook gekend als stadsverwarming, is een efficiënt en duurzaam verwarmingssysteem. Het transporteert warmte van een grote warmtebron naar woningen, publieke gebouwen of bedrijven. Op die manier beschikken zij over verwarming en sanitair warm water. Je kan een warmtenet misschien nog het best vergelijken met één grote centrale verwarming op buurt-, gemeente- of zelfs stadsniveau.

De warmte halen we uit een fabriek, biomassacentrale, afvalverbrandingsoven of uit de bodem. Door die warmte te capteren en via onze warmtenetten naar klanten te transporteren, laat Fluvius die kostbare warmte niet verloren gaan.

Voordelen warmtenet

Waarom als lokaal bestuur kiezen voor een warmtenet? Er zijn tal van voordelen. Zo is een warmtenet comfortabel, veilig, betrouwbaar, ruimtebesparend, duurzaam en economisch.

Een warmtenet is comfortabel

Warm water voor de radiatoren en vloerverwarming is altijd meteen beschikbaar. Het water in het gebouw heeft altijd de juiste temperatuur.

Een warmtenet is veilig

De installaties en leidingen voldoen aan de strengste veiligheidseisen. Het warmtenet wordt de klok rond bewaakt en technici verhelpen eventuele storingen meteen.

Een warmtenet is betrouwbaar

Bij Fluvius laten we niets aan het toeval over om je warmtelevering te garanderen. Komt er toch een storing aan het warmtenet of aan het onderstation in het gebouw? Dan verhelpen wij die zo snel mogelijk. Is er een storing aan je afleverset of aan de binneninstallatie? Contacteer dan de installateur.

Een warmtenet is ruimtebesparend

De afleverset van een warmtenet neemt weinig plaats in beslag. Je hebt namelijk geen eigen verwarmingsketel, boiler of afvoerkanaal voor rookgas nodig. Je bespaart dus ruimte én materiaal.

Een warmtenet is duurzaam

Een warmtenet is een duurzame en milieuvriendelijke manier om warmte te leveren, vooral als het gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen of restwarmte. Hierdoor draagt zo’n net bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de overgang naar een duurzame economie. Dat is beter voor het milieu en het klimaat, nu en later.

Een warmtenet is economisch

Een warmtenet is een investering voor de toekomst. De verwarming is minder afhankelijk van volatiel geprijsde fossiele brandstoffen. De gebruiker heeft dus een betere controle over zijn of haar energiekosten.

Wist je dat ... Warmtenetten een levensduur van 40 tot 50 jaar hebben. Klinkt als een goede investering? Ontdek wat een warmtenet betekent voor jouw lokaal bestuur.