Energiemanagement

E-lyse

E-lyse, ons gratis slimme online toepassing die lokale besturen bijstaat op het vlak van energiemanagement, houdt op 31 december 2024 op te bestaan. Voor het zover is, kan je vanaf 1 januari 2024 een eenmalige data-export van E-lyse aanvragen. Zo kun je ook in de toekomst nog werken aan de energiebesparing van je gebouwen.

Vraag in 2024 je E-lyse-data op

Om je data aan te vragen, kun je vanaf 1 januari 2024 een aanvraag sturen naar [email protected]. Vroeg aanvragen kan daarbij extra nuttig zijn. Zo heb je voldoende tijd om de gegevens te integreren in een nieuw beheersysteem en nog tot het einde van 2024 teruggrijpen naar E-lyse voor dubbele controle.

Hou er rekening mee dat je na je aanvraag geen gegevens kan bewerken in E-lyse. Alle accounts van je lokaal bestuur krijgen dan namelijk alleen lezen-rechten. Denk dus goed na voordat je je aanvraag doorstuurt. Neem bijvoorbeeld al even de tijd om de informatie in E-lyse op te schonen. Denk er ook aan dat je vanaf 1 januari 2024 wel nog de bestaande gebouwen in E-lyse kan aanpassen, maar dat je geen nieuwe gebouwen en EAN’s meer kan toevoegen.

Volmacht voor derden

Vertrouw je die data toe aan een energiedienstverlener of een andere derde partij? Dan moet je daar als lokaal bestuur eerst uitdrukkelijk je toestemming voor geven. Vul daarom onderstaande volmacht in en stuur die mee als bijlage bij je aanvraag. Wij zorgen dan dat je export via een beveiligde link terechtkomt bij jou, je mede-experts in E-lyse en bij de partij(en) van jouw keuze.

Volmacht: gebruik data door derden
PDF Document | 117.51 KB

Hoe ziet mijn export eruit?

De data-export omvat een 10-tal bestanden in CSV-formaat. Hieronder vind je een beknopte beschrijving van elke export. Als je wilt weten hoe de exports zijn samengesteld en hoe je ze aan elkaar kan koppelen, raadpleeg dan de exportcatalogus.

  • EAN’s en meters bevat alle EAN-nummers en meternummers van je organisatie die in E-lyse aanwezig zijn.
  • Meterkaart meterstanden bevat alle info en historisch ingevulde meterstanden op de meterkaart.
  • Meterkaart verbruiken bevat alle info en historisch ingevulde verbruiken op de meterkaart.
  • Patrimonia geeft een overzicht van al je patrimonia met hun detailinformatie.
  • Totaalverbruiken op maandniveau. Een patrimonium heeft per verbruikstype (bv. elektriciteit, aardgas, water, …) steeds 1 totaalverbruik. Dit wordt opgebouwd aan de hand van een verbruiksberekening (zie formules). Totaalverbruiksberekeningen staan in vet aangeduid in E-lyse. 
  • Dataloggers bevat alle verbruiken van je dataloggers. Dat zijn bijvoorbeeld optische ogen, stroomklemmen of toestellen om pulsen uit te lezen die door de klant zijn geplaatst om gedetailleerdere verbruiksdata te capteren. 
  • Formules (totaalverbruiksberekeningen) bevat de samenstelling en/of de formule van een totaalverbruiksberekening. Een totaalverbruiksberekening is bijvoorbeeld de som van het dag- en nachttelwerk van een meter die je in staat stelt het totale verbruik van een patrimonium te kennen. 
  • ESCO-meters bevat alle EAN-codes van je organisatie met een ESCO-logger.
  • Sites bevat alle sites met hun gekoppelde patrimonia.
  • Sites EAN's en meters bevat alle EAN-nummers en meternummers van je organisatie die in E-lyse aanwezig zijn én uniek gekoppeld zijn aan een site.

Alle handleidingen met info over onder meer E-lyse, meterstanden, verbruiken, meterkaart of verbruiksberekeningen.

Data gelinkt aan de functionaliteiten alarmen, maatregelen, actieplan, gebruikersbeheer en bijlages zijn niet opgenomen in de exports.

Voor gedetailleerde verbruiksgegevens (bv. kwartuurwaarden per EAN) verwijzen we door naar de standaard datadiensten van Fluvius (zie hieronder).

Om je vlot wegwijs te maken, bezorgen we je samen met de export ook de lijst met toegangspunten binnen je organisatie. Dit zijn niet enkel de toegangspunten uit E-lyse, maar ook de punten die in het kader van de monitoring binnen het Lokaal Energie- en Klimaatplan (LEKP) zijn verzameld. Elke EAN is hierbij voorzien van een label dat je kan helpen om de juiste datadienst te activeren. Ook de contactgegevens voor de goedkeuring van een mandaat zijn hierin opgenomen. Zijn de gegevens niet correct? Contacteer dan je energieleverancier.

Aan de slag met je data

Heel wat energiedienstverleners bieden (al dan niet tegen betaling) tools aan voor het energiemanagement van je gebouwen. Heb je gekozen voor zo’n dienstverlener? Dan kan je die het mandaat van je data-export toevertrouwen via een volmacht (zie eerder). Met behulp van onze documentatie kan je de data-export dan inladen in de tool van de energiedienstverlener. Voor een goeie verstandhouding stem je best eerst samen met hen de juiste werkwijze en modaliteiten af.

Heb je vragen? We helpen je graag verder via [email protected].

Onze datadiensten

Jij en je energiedienstverlener (mits je goedkeuring) kunnen toegang krijgen tot een aantal standaard datadiensten van Fluvius. Deze diensten geven je toegang tot een gedetailleerde historiek en kunnen samen met de export uit E-lyse zorgen voor een gegarandeerde continuïteit van je energiemanagement.

Ga je zelf aan de slag met je gegevens? Onderstaande datadiensten helpen je op weg.

  • Netuserweb
    Via Netuserweb kan je voor telegelezen EAN’s gedurende 1 jaar je verbruik opvolgen. Je krijgt dan toegang tot een historiek van 3 jaar (rollend) per EAN. Vraag je login aan via databeheer.fluvius.be/requestweb en vermeld daarbij je EAN-code(s). 
  • Requestweb
    Via Requestweb kan je voor maandelijks of jaarlijks opgenomen EAN’s eenmaal per jaar je verbruik opvragen. Je krijgt dan per brief per EAN de maand- of jaarwaarden van de afgelopen 3 jaar toegestuurd. Vraag je login aan via databeheer.fluvius.be/requestweb en vermeld daarbij je EAN-code(s). 
  • NPS
    Bij telegelezen en maandelijkse EAN’s volg je via NPS je maandwaarden (en je (kwart)uurwaarden indien van toepassing) op. Meer info hierover vind je terug op onze website. Vraag je login aan via [email protected]
  • Mijn Fluvius
    Voor digitale meters is mijn.fluvius.be de meest gebruiksvriendelijke oplossing. Heb je nog een EAN zonder digitale meter? Dan kan je die nu gratis aanvragen voor een beter zicht op je verbruiksgegevens. Nadat je een account hebt aangemaakt, monitor je hiermee zowel je dagwaarden, (kwart)uurwaarden als je maandpieken.

Eenmalige aanvragen voor een historiek van de laatste 3 jaar (kwartuur of uurwaarden) kan je ook altijd aanvragen via [email protected]. De verbruiken ontvang je in een CSV-bestand dat je kan importeren in de applicatie van jouw keuze.