Rioleringen langs gewestwegen: dit moet je weten

Thema: Riolering

4 minuten leestijd

Tot nu toe was het beheer van rioleringen langs gewestwegen allesbehalve uniform. De samenwerkingsafspraken die we hadden met het AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) waren historisch gegroeid en verschilden per regio. Hoog tijd dus voor duidelijke basisprincipes in heel Vlaanderen.

Aanleg van riolering

Nieuwe overeenkomst brengt duidelijkheid en efficiëntie

Fluvius ging samen met het AWV, VVSG, AquaFlanders en de gemeentelijke rioolbeheerders aan de slag om duidelijkheid te scheppen over rioleringen langs gewestwegen. Het resultaat? Een nieuwe overeenkomst, gebaseerd op de zogenaamde ‘basisprincipes van 2016’, waarin helder staat omschreven wie waarvoor verantwoordelijk is. Het lokaal bestuur of de rioolbeheerder zorgt voor de afvalwaterinfrastructuur, terwijl het AWV zich richt op de regenwaterinfrastructuur.

Wat betekent dit voor Fluvius? We nemen nu de verantwoordelijkheid voor ongeveer 1.670 kilometer riolering langs gewestwegen. Daarnaast worden de opdrachthoudende verenigingen eigenaar van 1.252 kilometer extra afvalwaterriolering, goed voor zo'n 10% van hun totale rioleringsnetwerk.

Een bufferbekken

Samenwerking en praktische regelingen

De overeenkomst voorziet ook in de verdere uitwerking van praktische regelingen tussen de partijen. Dit omvat onder andere afspraken over onderhoud, investeringen en de behandeling van vragen van aangelanden. Daarnaast regelt de overeenkomst de uitwisseling van de gegevens tussen de partijen en worden de afspraken voor buffer- en wachtbekkens verder uitgewerkt. Nieuwe investeringen blijven verlopen via de bestaande afspraken van omzendbrief (OW/98/4).

Fluvius staat voor je klaar

De VVSG roept alle lokale besturen op om deze basisprincipes goed te keuren en toe te passen. Steden of gemeenten waar Fluvius de rioolbeheerder is hoeven zelf geen verdere stappen te ondernemen. Fluvius zal dit dossier via de Raden van Bestuur opnemen en de nodige goedkeuringsprocedures volgen.

Voor steden of gemeenten die hun riolen zelf beheren, is een gemeenteraadsbeslissing nodig om de basisprincipes en de overeenkomst te bekrachtigen. Besteedt jouw stad of gemeente de riolering uit via een andere beheerder? Vraag dan na welke procedure jullie moeten volgen.

Conclusie: samen sterker

Fluvius blijft zich inzetten voor een vlotte en efficiënte samenwerking met het AWV en andere partners. We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe afspraken bijdragen aan een beter beheer en onderhoud van de rioleringsinfrastructuur langs gewestwegen. Zo maken we Vlaanderen samen sterker en klaar voor de toekomst!