Meer dan 600.000 straatlampen uitgerust met led

Fluvius speelt een cruciale rol in het ondersteunen van steden en gemeenten in Vlaanderen bij het beheren en efficiënter maken van hun openbare verlichting. Met een totaal van 1,2 miljoen straatlampen in beheer biedt Fluvius diverse producten en diensten aan om verlichtingsparken doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken.

Een van de belangrijkste initiatieven om dit doel te bereiken, is de 'verledding' van de openbare verlichting. Dit omvat het vervangen van traditionele verlichting door energiezuinige ledtechnologie.
Door tegen 2028 alle straatlampen te voorzien van ledverlichting, streeft Fluvius ernaar om de energie-efficiëntie van de openbare verlichting aanzienlijk te verbeteren.
In april 2024 was al 50% van de straatlampen omgezet naar ledverlichting, wat neerkomt op 600.000 stuks en 30% besparing. (Laatste cijfers: eind mei was 52% van de straatlampen verled: 619.723 ledlampen, waarvan 431.075 interactief.)
Marc Van Aperen, burgemeester van Hoogstraten, bevestigt dat ook in zijn gemeente de verledding de nodige besparingen oplevert:

Foto van Marc Van Aperen, burgemeester Hoogstraten

"Ook in Hoogstraten maken we werk van een ambitieus klimaatactieplan. De verledding van onze straatverlichting is daar een belangrijk onderdeel van. Het gaat niet enkel om energiezuinige ledlampen: we pasten ook de branduren van de verlichting aan, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Tegen eind 2028 tref je ook in Hoogstraten alleen nog maar ledlampen aan en is onze verlichtingskost met 50% teruggebracht."

Marc Van Aperen, burgemeester Hoogstraten

Waarom kiezen we voor led?

De volledige conversie naar led-verlichting zorgt voor een belangrijke energiebesparing. Als we 2023 vergelijken met 2015, kunnen we volgende besparingen vaststellen:

  • 31,46 procent minder verbruik t.o.v. 2015 ondanks de toename met 7,4 procent van het totaal aantal verlichtingstoestellen.
  • 39,9 miljoen euro bespaard in energieverbruik (als we uitgaan van een theoretische elektriciteitsprijs van 30 eurocent)
  • 30.876 ton minder CO2-uitstoot.
Digitale meter

31,46%

minder verbruik t.o.v. 2015
Euroteken

39,9 miljoen

euro bespaard in energieverbruik t.o.v. 2015
CO2-uitstoot

30.876 ton

minder CO2-uitstoot t.o.v. 2015

Niet alleen daalt het energieverbruik, maar met interactieve ledverlichting, die nu standaard geïnstalleerd wordt, kan je ook flexibeler omgaan met licht. Dankzij de aansturing via de communicatiemodule kan je het licht geleidelijk en dieper dimmen of doven. Dimmen en doven levert niet alleen financiële voordelen op, maar heeft ook een positieve invloed op mens, natuur en milieu.

Foto van Johan Cornelis, eerste schepen Deinze

"De verledding heeft niets dan voordelen. Het is zowel economisch als ecologisch de weg vooruit. Bovendien kunnen we dankzij de slimme technologie beter inspelen op de verlichtingsbehoeften van de burger. In Deinze hebben we intussen de kaap van vijftig procent gerond. Tegen 2027-2028 hopen we de volle honderd procent te bereiken."

Johan Cornelis, eerste schepen Deinze

Op schema voor volledige verledding in 2028

Fluvius zet zich actief in voor het vervangen van klassieke straatlampen door duurzame ledtechnologie.
De voortgang die is geboekt sinds de start in 2015 is indrukwekkend:

Tijdslijn met de historiek van verledding

Deze voortgang is niet alleen een positieve stap in de richting van energie-efficiëntie en duurzaamheid, maar ook een voorbeeld van effectieve samenwerking tussen verschillende partijen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Het zal ongetwijfeld bijdragen aan een groenere en meer duurzame toekomst voor Vlaanderen.

Foto van Philip Himpe, schepen van Openbare Werken Waregem

"De samenwerking met Fluvius verloopt heel goed. Het initiële doel was om in 2030 volledig verled te zijn. Dit doel is nu vervroegd naar 2028. De behaalde kaap van vijftig procent is natuurlijk belangrijk: we besparen al veel energie. Dankzij slimme ledverlichting kunnen we verlichtingspalen individueel bedienen. Door de verlichting na een bepaald uur te dimmen besparen we energie, zonder in te boeten op het comfort van onze inwoners."

Philip Himpe, schepen van Openbare Werken Waregem

De rol van Fluvius

Fluvius werkt nauw samen met lokale besturen om het verlichtingsbeleid te optimaliseren. Als wegbeheerder draagt het lokale bestuur de verantwoordelijkheid voor de (verkeers)veiligheid op haar grondgebied, waarbij verlichting een cruciaal middel is. Fluvius verstrekt hen relevante informatie over eisen en normen, en werkt samen met het Agentschap Natuur en Bos om inzicht te bieden in de impact op de natuur. We verkennen ook met lokale besturen hoe we nieuwe technologische mogelijkheden en brandprogramma’s kunnen benutten voor een effectievere verlichting.

Meer weten over de dienstverlening van Fluvius op het vlak van openbare verlichting? 
Neem contact op met je lokale relatiebeheerder of ontdek onze producten en diensten op onze webpagina’s over openbare verlichting voor lokale besturen.