Wist je dat rioleringen ingebouwde knooppunten hebben die bij hevige regenval wateroverlast tegengaan? Het probleem is dat ze daarbij vuil water lozen in naburige waterlopen. Dat willen we natuurlijk zo veel mogelijk vermijden.
Om te voorkomen dat bij hevige regenval onze rioleringen overstromen in straten en huizen, zijn er hier en daar zogenaamde overstorten ingebouwd. Als het waterniveau in de riolering te hoog komt, zorgen die ervoor dat de overschotten gecontroleerd overlopen naar een naburige beek of stroom. Je kan dat het best vergelijken met het overloopje van je bad of lavabo.
Hoewel het rioolwater op zulke momenten sterk aangelengd is met regenwater, blijft wat overloopt nog altijd vuil water. Dat houden we liever uit onze waterlopen. Overstorten zouden zelfs een reden kunnen zijn waarom de waterkwaliteit in onze rivieren de laatste jaren nog amper verbetert. Hoog tijd dus om dat probleem gericht aan te pakken.
Plan en prioriteit
Om zoiets gericht aan te pakken is natuurlijk een plan nodig. De VMM, de Vlaamse Milieumaatschappij, deelde Vlaanderen daarom op in gebieden met hoge en lage prioriteit. Ze baseerden zich daarvoor op het risico op overstorting en de kwetsbaarheid van de aanwezige wateren.
Met dat plan is Fluvius nu aan de slag gegaan om peilsensoren te plaatsen op de overstorten op ons rioleringsnet. Beginnen doen we vanzelfsprekend met steden en gemeenten met hoge prioriteit. Die peilsensoren moeten ons vertellen wanneer de overstorten lozen, om hoeveel water het precies gaat en welke overstorten het vaakst in actie komen.
Aanpak van propere plassen
Met die gegevens kunnen we vervolgens aan de slag om ons rioolnet aan te passen. Samen met de lokale besturen, Aquafin en de VMM pakken we eerst de grootste probleempunten. Zo weren we zo veel mogelijk viezigheid uit onze wateren en hoeft de bestrijding van wateroverlast niet ten koste te gaan van ons milieu.