Pelt zet in op onverharde bermen om hemelwater te verzamelen

Het hemelwater- en droogteplan van de gemeente Pelt in Noord-Limburg is een belangrijk initiatief om waterbeheer te verbeteren en de impact van droogte te verminderen. Hoewel de focus momenteel ligt op het verbeteren van onverharde bermen in het natuurgrenspark De Groote Heide, heeft de gemeente ook andere concrete projecten in ontwikkeling voor zowel burgers als bedrijven.

"Door de opkantingen van de wegen te verwijderen, komt het water nu in onverharde bermen terecht. Dit helpt om het zuiveringsstation te ontlasten en bij het verlichten van droogteperiodes in de zomer."

Dirk Vanseggelen, Schepen Openbare Werken Pelt

Dirk Van Seggelen, Schepen Openbare Werken Pelt, vult aan met een praktijkvoorbeeld: in het natuurgebied Groote Heide zorgt het wegontwerp ervoor dat regenwater naar de riolering stroomt, wat een overbelasting van het zuiveringsstation veroorzaakt. Door wegverkantingen te verwijderen, kan het water naar onverharde bermen worden geleid, wat niet alleen het zuiveringsstation ontlast, maar ook kan helpen bij droogteproblemen in de zomer.

Daarnaast omvat het hemelwater- en droogteplan een actie waarbij alle bedrijven verplicht zijn om een privé-bufferbekken of wadi te hebben, maar op dit moment is er weinig water dat daarnaartoe stroomt. Om dit probleem aan te pakken, wordt voorgesteld om een afkoppelingsdeskundige aan te stellen die de privé-afwatering van alle bedrijven in kaart brengt en optimaliseert. Dit project zal de afkoppelingsdeskundigen in staat stellen om ter plaatse te komen en de installaties te verbeteren.

Een eerste project is alvast van start gegaan. De bedrijven Balak Coating, Brabantia en APK hebben besloten om hun dakoppervlaktes collectief te bufferen, zodat de riolering minder belast wordt. Dit biedt potentieel voor een nieuwe bron van water, afhankelijk van de kwaliteitseisen die moeten worden nageleefd voordat het water kan worden gebruikt.

Er zal een collectieve hemelwaterput worden aangelegd voor gebruik binnen de gemeente en door de omliggende bedrijven. Het hemelwater van de daken van de omliggende gebouwen wordt dan afgeleid naar deze gezamenlijke hemelwaterput. De hemelwaterput zal het hemelwater van de omliggende daken van de gemeentewerf en de bedrijven rondom de gemeentewerf bufferen. Door de beschikbare ruimte rondom de gemeentewerf kan ongeveer 1.000 m³ water worden opgevangen. Dat water kan worden gebruikt door zowel de gemeentelijke diensten als de omliggende bedrijven. Bovendien zal het water via een kraantje beschikbaar worden gesteld aan de burgers.