Sint-Niklaas zet dubbel in op energiedelen

Twee mannen op een dak met het logo van energiedelen

Energiedelen is ook voor steden en gemeenten een slimme manier om het meeste te halen uit duurzame stroom die ze zelf opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. De stad Sint-Niklaas maakt op twee manieren gebruik van de mogelijkheden die energiedelen te bieden heeft: voor zichzelf én voor andere organisaties binnen de stad.

Heeft jouw gemeente of stad zonnepanelen of windmolens en produceren die op sommige momenten meer energie dan je op dat moment op die locatie verbruikt? Bij Fluvius bieden we de mogelijkheid om overschotten aan energie van zonnepanelen of windmolens elk kwartier eenvoudig en efficiënt te delen, zowel met anderen als met jezelf op een andere locatie. Dit proces staat bekend als energiedelen en verloopt volledig virtueel via ons bestaande elektriciteitsnetwerk. Energiedelen is een duurzame oplossing die helpt om energiegebruik te optimaliseren en bijdraagt aan een efficiëntere energiehuishouding.

De stad Sint-Niklaas gebruikt twee vormen van energiedelen: energiedelen met jezelf tussen de eigen gebouwen en als facilitator voor energiedelen binnen een energiegemeenschap tussen verschillende instanties binnen de stad. 

Energiedelen binnen het eigen patrimonium

De stad Sint-Niklaas beschikt over heel wat PV-installaties op locaties zoals scholen, sporthallen, het Stedelijk Museum STEM en het Welzijnshuis, waardoor ze een overschot aan groene stroom genereren. Dankzij energiedelen kan deze overtollige energie nu ook worden gedeeld met andere gebouwen. Dit is vooral nuttig voor het Stadhuis, een groot administratief centrum dat veel elektriciteit verbruikt, maar door de aard van het gebouw zelf nauwelijks of geen zonnepanelen kan installeren.

Jens Van Roost, Deskundige Projecten Gebouwen Stad Sint-Niklaas, vertelt er meer over en legt in dit filmpje meteen ook uit hoe eenvoudig de aanmelding en opvolging van dit energiedeelproces verloopt.

Jens Van Roost: Ik zou energiedelen zeker aanraden aan andere lokale besturen. Het is heel eenvoudig om ermee te beginnen, en het brengt direct op.

Energiek Sint-Niklaas

Een energiegemeenschap werkt optimaal wanneer er voldoende vraag naar energie is en de energieprofielen van de deelnemers elkaar aanvullen. Dit betekent dat partij W en X elektriciteit produceren wanneer partij Y en Z deze nodig hebben. Zorginstellingen en bedrijven met een constante energievraag zijn daarom ideale partners voor scholen die in het weekend en tijdens vakanties zonnestroom produceren.

Daarom hebben de stad Sint-Niklaas, Zorgpunt Waasland, Scholengemeenschap Wijs, en POM Oost-Vlaanderen onder de naam Energiek Sint-Niklaas een eigen energiegemeenschap opgericht. Het doel van deze energiegemeenschap is dat de deelnemende organisaties hun lokaal geproduceerde groene energie met elkaar delen tegen een eerlijke prijs.

In dit traject neemt het stadsbestuur van Sint-Niklaas in eerste instantie een verbindende en ondersteunende rol op zich. Het project begint kleinschalig, met een groep energiepioniers. Op termijn zal het echter uitbreiden naar andere organisaties, sectoren en uiteindelijk ook burgers betrekken.

Willem Dreesen, renovatiecoach Sint-Niklaas en Tjeu Van Diessen van Zorgpunt Waasland lichten dit unieke project verder toe:

Meer weten over de mogelijkheden van energiedelen voor jouw stad of gemeente en haar inwoners? Ontdek het op onze website of neem contact op met jouw lokale relatiebeheerder.