Vergroen je wagenpark

Duurzame mobiliteit, da's zuivere winst. Rond die gedachte ontwikkelde Fluvius een aantal concrete acties. Daarmee willen we steden en gemeenten bijstaan in hun plannen rond duurzame mobiliteit.

Aankoop

Als lokaal bestuur kan je ervoor kiezen om via Fluvius voertuigen op CNG en/ofelektrische wagens aan te kopen. Wij geven je graag advies op maat over de mogelijkheden op vlak van configuratie en stellen dan de lastenboeken voor jou op.

Door verschillende orders voor lokale besturen te bundelen, kunnen we een voordelige prijs bekomen, wat de financiële baten van duurzame voertuigen nog vergroot. Fluvius staat verder in voor de opvolging van het aankoopdossier en van de levering van de voertuigen.

Fluvius helpt lokale besturen met de aankoop van duurzame vooertuigen en de installtie van laadpaalinfrastrcutuur

Wagens op CNG

CNG (Compressed Natural Gas) wordt beschouwd als een transitiebrandstof. Hoewel het ook een fossiele brandstof is, worden er bij de verbranding van CNG minder vervuilende stoffen uitgestoten. Hierdoor kan een omschakeling van diesel en benzine naar aardgas al een grote impact hebben op onze luchtkwaliteit. Het is eveneens toepasbaar voor grotere voer- en vaartuigen (die rijden op LNG – kort voor Liquefied Natural Gas). 

Geïnteresseerd? Klop dan zeker even aan bij je Lokale Relatiebeheerder voor advies.

Elektrische wagens

In de Europese en Vlaamse klimaatdoelstellingen ligt een uitdaging om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan. Elektrisch rijden past in dat verhaal, want daarmee kan de CO2-uitstoot gevoelig beperkt worden. 

Belangrijk is ook dat elektrische voertuigen worden aangedreven door een elektromotor, die gebruik maakt van elektriciteit die wordt opgeslagen in accu's. Die accu moet regelmatig opgeladen worden. Een cruciaal punt om elektrisch rijden een kans te geven, is dan ook dat er voldoende laadpunten voor wagens én fietsen worden voorzien. En daar kan jij, als lokaal bestuur, een belangrijke bijdrage leveren. 

  • Laadpalen voor elektrische wagens 
  • Laadpalen voor e-bikes 

Oplaadinfrastructuur voor elektrische wagens

Het succes van elektrische voertuigen zal grotendeels bepaald worden door de oplaadinfrastructuur. Ook daarvoor kan je een beroep doen op Fluvius. Fluvius coördineert de uitrol van meer dan 2.000 laadpalen in Vlaanderen tegen 2020. 

We ondersteunen het volledige plaatsingstraject, van de beslissing over het aantal laadpalen tot en met de installatie en de aansluiting van de infrastructuur voor de oplading van elektrische wagens op openbaar domein.